
Εξωγενείς παράγοντες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και στην ακόμα καλύτερη καύση του λίπους κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Σε προηγούμενα άρθρα είχαμε αναλύσει πως δεν υπάρχει λόγος να προπονείσαι σε μεγάλη ένταση αν ο στόχος σου είναι να κάψεις λίπος.
Σίγουρα η υψηλή ένταση στην άσκηση βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και δυναμώνει το σώμα αλλά, αν η προσπάθεια σου επικεντρώνεται στην απώλεια λίπους τότε θα πρέπει να επιλέξεις μια χαμηλότερη ένταση για κάποιες μέρες της εβδομάδας. Είχαμε αναλύσει επίσης πως η ένταση για το συγκεκριμένο στόχο (καύσης λίπους) είναι συνυφασμένος με την καρδιακή μας συχνότητα και σε τι Ζώνες καρδιακών παλμών θα πρέπει να «δουλεύουμε».
Ωστόσο, υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση τη διαδικασία της καύσης του λίπους και είναι ποικίλοι.
Οι βασικότεροι εξωγενείς παράγοντες

Ηλικία
Το φύλο
Ύπνος
Παθολογικές καταστάσεις
Φάρμακα
Κινητικότητα
Διατροφή
Άσκηση
Στις παρακάτω παραγράφους θα αναλύσουμε τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και τη διαδικασία της καύσης του λίπους αλλά πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της προπόνησης… Άλλωστε, οι υπόλοιποι παράγοντες είτε έχουν αναλυθεί, είτε δεν είναι στο αντικείμενο μας ως Καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Συμβουλευτείτε λοιπόν Διαιτολόγο για τη οργάνωση της διατροφής σας, Ψυχολόγο και Ιατρό για τον ύπνο και τις παθολογικές σας καταστάσεις σας αντίστοιχα και ούτω καθεξής αλλά προς Θεού, μην καταφεύγετε σε επιλογές προσώπων που δεν είναι επαγγελματίες…
Πάμε όμως στην ουσία του άρθρου μας και να δούμε τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση τη διαδικασία της καύσης του λίπους κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
1. Η πιο κατάλληλη ώρα για τρέξιμο και καύση λίπους

Το πρωί! Κατά τις πρωινές ώρες τα επίπεδα του γλυκογόνου (δηλαδή των αποθηκευμένων στο σώμα υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλά) έτσι ο οργανισμός αναγκάζεται να βρει άλλες πηγές ενέργειας. Και που θα κοιτάξει τότε; Μα στον λιπώδη ιστό… Θα ενεργοποιήσει την καύση λιπαρών οξέων και θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια για τρέξιμο. Για τρέξιμο χαμηλής έντασης. Καθώς πρωινή προπόνηση με υψηλή ένταση, δεν ενδείκνυται χωρίς ένα ελαφρύ πρωινό γεύμα.
2. Πρέπει να κάνω βάρη;

Η άσκηση με βάρη αυξάνει τις θερμίδες που καίμε σε κατάσταση ηρεμίας μέχρι και 40 ώρες μετά την προπόνησή. Επιπλέον, όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχει το σώμα μας, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε κατά την διάρκεια της ημέρας ακόμα και όταν ξεκουραζόμαστε.
3. Τρέξιμο πριν ή μετά την προπόνηση με βάρη;

Επειδή η προπόνηση με βάρη στην βασική της μορφή είναι αναερόβιο είδος άσκησης, αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιεί κυρίως τους ήδη αποθηκευμένους υδατάνθρακες για ενέργεια. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε ότι πηγαίνοντας για τρέξιμο με χαμηλή προς μέτρια ένταση μετά την προπόνηση με βάρη, θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάψει λίπος την ώρα του τρεξίματος.
Για αυτό, ας δώσουμε τον κατάλληλο χρόνο και στην ενδυνάμωση με αντιστάσεις, αλλά και στην βελτίωση της καρδιάς μας, μέσα από το τρέξιμο.
4. Μπορεί ο ιδρώτας να κάψει λίπος;

Πιθανότατα θα ιδρώσουμε κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, αλλά ο ιδρώτας δεν είναι ο λόγος που καίμε λίπος. Έτσι, ακόμα κι αν καθόμαστε σε μια λίμνη ιδρώτα, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάψαμε ένα τόνο λίπους. Μια ακόμη αντίληψη που επικρατεί είναι ότι μέσω της αυξημένης εφίδρωσης κατά την διάρκεια της άσκησης ο οργανισμός αποβάλλει τοξίνες. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος ιδρώνει περισσότερο χάνει κάποιες τοξίνες αλλά ουσιαστικά αυτό αποτελεί μόνο το 1% της συνολικής ποσότητας συμβάλλοντας έτσι ελάχιστα στο αδυνάτισμα και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Εάν το σώμα χρειάζεται να αποβάλλει κάτι βλαβερό τα νεφρά το αποβάλλουν μέσω της διαδικασίας της ούρησης και όχι μέσω του ιδρώτα.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο ιδρώτας και το αδυνάτισμα δεν πηγαίνουν απαραίτητα μαζί, καθώς και η εφίδρωση με την αποτοξίνωση έχουν ελάχιστη σχέση.
«Η καύση λίπους είναι μια μεταβολική διαδικασία οπότε σαν συμβουλή στην προπόνηση καύσης λίπους:
Μη φοράτε 10 μπουφάν ειδικά το καλοκαίρι.»
5. Στη ζέστη καίμε περισσότερο λίπος;

Η εποχή και το κλίμα είναι προφανές πως επηρεάζουν τον τρόπο που κάνουμε προπόνηση: άλλο να τρέχουμε μέσα στον ζεστό και μερικές φορές γεμάτο υγρασία καιρό του καλοκαιριού και άλλο τον Οκτώβρη.
Στην προπόνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αισθανόμαστε ότι ο καιρός μας αναγκάζει να αυξήσουμε την προσπάθειά μας για να φτάσουμε στην «προ Καλοκαιριού» απόδοση.
Σημαίνει όμως αυτό ότι καίμε και περισσότερες θερμίδες στη ζέστη;
Σίγουρα ένα δεκάλεπτο τρέξιμο μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες και πιο δύσκολο σε συνθήκες υψηλής θερμότητας και υγρασίας. Αλλάζει όμως η αναλογία των λιπών που καίμε;
Η θερμότητα επηρεάζει το σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, οπότε πρέπει να ρωτήσουμε αν το «καύσιμο» που «προτιμά» να καίει το σώμα αλλάζει σε συνθήκες ζέστης. Αποδεικνύεται ότι όντως αλλάζουν.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism» και η οποία πρόσφατα αναδημοσιεύτηκε από το runnersworld.com η άσκηση που γίνεται σε συνθήκες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου αυξάνει την οξείδωση του γλυκογόνου των μυών και μειώνει την οξείδωση ολόκληρου του σωματικού λίπους σε σύγκριση με την ίδια άσκηση που εκτελείται στους 20 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό κάνει το φαινόμενο ακόμα πιο έντονο. Όχι μόνο η λειτουργία της θερμότητας αυξάνει την ένταση αλλά αυξάνει επίσης την αναλογία υδατάνθρακα προς λίπος ακόμη και στην ίδια ένταση.
Έτσι, μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι η εκτέλεση μιας 10λεπτης άσκησης σε θερμό κλίμα καίει μεγαλύτερο ποσοστό υδατανθράκων και μικρότερο ποσοστό λίπους σε σχέση με τον ίδιο ρυθμό αλλά σε πιο δροσερές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι εάν προγραμματίζετε μια μεγάλη πορεία σε θερμό περιβάλλον και υπολογίζετε τις ανάγκες σας σε υδατάνθρακες, ίσως θελήσετε να εξετάσετε μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με το ποσοστό που καταναλώνετε σε πιο δροσερές συνθήκες.
6. Συνεχίζουμε να καίμε θερμίδες μετά την προπόνηση; – E.P.O.C effect

Το Ε.P.O.C (Excess Post-Exercise Oxygen Consumption ) σημαίνει αυξημένη μεταπροπονητική κατανάλωση οξυγόνου. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να συνεχίζει να καίει θερμίδες όσο κάνει την εσωτερική του αποκατάσταση για να έρθει σε ισορροπία. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζεται από την ένταση της προπόνησης. Για αυτό και προπονήσεις υψηλότερης έντασης έχουν αρκετή καύση θερμίδων και μετά την προπόνηση ακόμα και στη ξεκούραση.
Καταληκτικά:

Έχω πει αρκετές φορές πως το ανθρώπινο σώμα για να τρέξει ή για να κάνει οποιαδήποτε μορφής άσκησης χρειάζεται ενέργεια. Την ενέργεια αυτή, θα την βρει κυρίως από την χρήση υδατανθράκων και λίπους. Εάν το τρέξιμό μας, μπορεί να είναι συνεχές με χαμηλή έως μέτρια ένταση και για μεσαία προς μεγάλη διάρκεια, με φυσιολογική ένδυση σε όχι πάρα πολύ ζεστές ώρες της ημέρας, τότε ναι, να είμαστε βέβαιοι πώς θα έχουμε χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος ενέργειας από την καύση λιπώδη ιστού.
Όλα αυτά όμως, σας υπενθυμίζω πως δεν έχουν καμία σημασία αν και οι υπόλοιποι εξωγενείς παράγοντες δεν είναι οι κατάλληλοι για τον στόχο μας.
Καλές προπονήσεις φίλοι μου…!
Αναφορές:
* American College of Sports Medicine. ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription.
* Runnersworldonline.com
* Runningmagazine.gr
Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε
κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.
Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:
ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας
με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.
Προσφορές Γυμναστηρίου
Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!
Συχνές Ερωτήσεις - FAQ
Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.
ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ
Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.

Γιώργος Οικονομάκης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Προπονητής Κλασικού Αθλητισμού (Στίβου) MSc
Gymnasium Head Coach
Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Λιπομέτρηση
2 Φεβρουαρίου, 2025
Προετοιμασία για Λιπομέτρηση στο Gymnasium Χρησιμοποιούμε τον προηγμένο λιπομετρητή

Hybrid Wodbox
25 Φεβρουαρίου, 2025
Τι είναι το WB Hybrid? Το WB Hybrid στο Gymnasium

Εξωγενείς Παράγοντες για Καλύτερη Λειτουργία του Μεταβολισμού
4 Απριλίου, 2025
Εξωγενείς παράγοντες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και